ABN Amro: maatregelen tegen beleggers op woningmarkt hebben effect

Maatregelen om beleggers te weren van de woningmarkt hebben effect, schrijft ABN Amro in het rapport Stand van Vastgoed juni 2021. Door onder meer een hogere overdrachtsbelasting voor beleggers daalde de waarde van huurwoningen met 2,1% in het eerste kwartaal van dit jaar.

In de afgelopen jaren zijn huurwoningen binnen de wereld van vastgoedbeleggingen steeds belangrijker geworden, zegt ABN Amro. In 2007 maakten huurwoningen nog 9% uit van het totale beleggingsvolume, vorig jaar was dit gestegen naar 41%. Na de financiële crisis waren beleggers nog van harte welkom om te investeren in de woningmarkt, maar nu worden ze gezien als oorzaak van de oververhitting daarvan.

Opkoopbescherming

Maatregelen om het voor beleggers minder aantrekkelijk maken om woningen te kopen, hebben effect, schrijven de onderzoekers. Een voorbeeld is de opkoopbescherming waaraan sommige steden werken om de koop van huizen door beleggers in bepaalde wijken te verbieden. Ook de verhoging van de overdrachtsbelasting voor beleggers met 8% heeft invloed. Die is bedoeld om starters op weg te helpen, maar maakt het minder interessant voor beleggers om woningen te kopen en te verhuren. Dit leidde ertoe dat in het eerste kwartaal van 2021 de waarde van de huurwoningen met 1,2% daalde in vergelijking met een kwartaal eerder. Dit is de eerste waardedaling in zeven jaar tijd.

Contact

Solid Makelaars
Anthony Fokkerweg 1
1059 CM Amsterdam

020 239 22 46
ABN Amro: maatregelen tegen beleggers op woningmarkt hebben effect

ABN Amro: maatregelen tegen beleggers op woningmarkt hebben effect

Geplaatst op: 2021-07-02

Maatregelen om beleggers te weren van de woningmarkt hebben effect, schrijft ABN Amro in het rapport Stand van Vastgoed juni 2021. Door onder meer een hogere overdrachtsbelasting voor beleggers daalde de waarde va...

Lees meer Meer nieuws